14 Mart 2014 Cuma

ADAYIS RISALESI


  Adayış Risalesi önceleri Hilal TV'de tefsir derslerini izleyerek takip ettiğimiz yazarı olan Mustafa İslamoğlu'ndan okuduğumuz ilk kitaptır.Bu okumamız sahur ve sabah arasındaki zaman dililiminde bir çırpıda oluverdi öyleki bizi uykusuz bırakacak kadar çok etkiledi.
  Adayış Risalesi; özellikle Kur'an meali okumaya başlayacaklar için bir meal/tefsir okumaya giriş özelliğinde. Hem Kur'andaki onca ayetten sadece Hz.İsa-Hz.Meryem-Hz.Yahya üçgenindeki ayetlere odaklandığı için, çok derli toplu, ve de çok rahat okunan hacmi küçük hikmeti büyük bir kitap. Kur'anın anlamına ilgi duyan ancak klasik meal okumaktan keyif alamayanlar için çok güzel bir başlangıç kitabı. Kur'an mesajını günümüz şartlarında nasıl anlamamız gerektiğini de çok güzel aktarıyor.
"Ya adayan ol hanne gibi ,ya adanan ol meryem gibi"özellikle bu zaman da okuyup idrak etmek lazım adayabilmek lazım,bizi adayan olmamışsa kendimizi adamalıyız,vakfetmeliyiz ama önce bilmeliyiz Rabb'inden geleni.. okuyan belki adayan olur,yada adanan..
  Hem okumak hemde hediye etmek için kısa,öz ve vurucu bir kitap diyebiliriz.Hanne-İmran,Meryem-İsa,Zekeriyya-Yahya ancak bu kadar güzel tefsir edilebilirdi.Hannenin dusasındaki samimiyet,adayışındaki tevazu..Zekariya'nın aşk makamındaki duası,duasına icabet edilince mantık makamında karşılaması..Meryem'in yoktan rızıklandırılması..Zekeriya'nın bir bahçıvan misali Meryem'i yetiştirmesi ve aralarındaki ilişki çok güzel ifade edilmiş.Bizi Hanne'nin adaması kadar o dönemin geleneklerine karşı sergilediği dik duruş etkiledi.Kahramanlarının geleneğe karşı olan tutumu çok dikkat çekici.Bu gelenekçiler daima "Biz daha dindarız" diyerek dini tekellerinde tutma çabasında olmuşlar.
  Neyse Meryem'in oğlu için yaptığı dua o günden sonra bizim de çocuklarımız için okuduğumuz dua oldu.Meryem Suresi 5. Ayetinin son cümlesi  '..Ve sen de Rabbim ona razı olacağın biri kıl'...
 Aynı zamanda Meryem Suresi'nin tefsiri niteliğinde olan kitap,çok farklı bir bakış açısı sunuyor ve güçlü hissetmenizi sağlıyor.Kur'an-ı anlamak gibi bir mevzuyu dert edinenlere başlangıç olabilecek bir bakış açışı için mutlaka okunmalı diyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder